Η Παλιά Πόλη της Ρόδου
Το παραμυθένιο όνειρο εδώ είναι πραγματικό
Γενικά
Στο νησί της Ρόδου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει δύο διαφορετικές εμπειρίες, μοναδικής αξίας: την εξερεύνηση της Παλιάς Πόλης με τα μεσαιωνικά και ιπποτικά κτήριά της και την εξερεύνηση της Νέας Πόλης με τις σύγχρονες τουριστικές μονάδες και τις πολυσύχναστες παραλίες της. Ωστόσο, η Παλιά Πόλη, όπου βρίσκονται και οι σουΐτες μας, δεν προσφέρεται μόνο για ρομαντικούς περιπάτους. Είναι μία γραφική, ατμοσφαιρική πολιτεία που σέβεται από κάθε άποψη την παράδοση αλλά ταυτόχρονα είναι ολοζώντανη, σαν να πατάει ταυτόχρονα στο μακρινό μεσαιωνικό παρελθόν και στο σήμερα.
Περιβάλλεται από μεσαιωνικά τείχη από όλες τις πλευρές. Είναι ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια με μικρά σπίτια και επιβλητικά ιπποτικά κτήρια, κτισμένα τα περισσότερα τον 15ο και τον 16ο αιώνα, πλαισιωμένα από περίπου 35 μεσαιωνικές εκκλησίες και αρκετά τζαμιά. Η UNESCO έχει συμπεριλάβει την πόλη στον Κατάλογο των πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (World Heritage Towns) και γι΄αυτό απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή στην όψη των σπιτιών και των κτηρίων χωρίς την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Η έντονη μεσαιωνική αισθητική είναι αρκετά εμφανής στην αρχιτεκτονική ορισμένων κτηρίων, μνημείων και ερειπίων που υπάρχουν στην Παλιά Πόλη. Είναι διάσημο ως το «τελευταίο καταφύγιο των Ιωαννιτών Ιπποτών» που ηττήθηκαν από τους Οθωμανούς. Αν και οι φρουροί ηττήθηκαν ύστερα από σκληρή πολιορκία από τους Οθωμανούς, οι Ιππότες υπερασπίζονταν επί χρόνια την πόλη τους∙ ως εκ τούτου υπήρξε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Χριστιανούς που αρνούνταν να ζήσουν υπό τον οθωμανικό ζυγό.
Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της Παλιάς Πόλης της Ρόδου είναι τα τείχη της, περιμέτρου 4 χιλιομέτρων, με αμέτρητους πύργους και προμαχώνες. Πάνω τους είναι σκαλισμένα τα οικόσημα των Ιπποτών που τα έχτισαν, τα βελτίωσαν ή τα υπερασπίστηκαν.
- Η Παλιά Πόλη χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη:
- στο βόρειο τμήμα που ονομάζεται Κολλάκιο στο οποίο βρίσκονται η αρχαία Ακρόπολη (δεν υπάρχει σήμερα) και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου,
- στο νότιο τμήμα που περιλαμβάνει το Μπούργκο όπου ζούσαν οι… «κοινοί θνητοί» (σήμερα είναι μία οικιστική και αρκετά τουριστική περιοχή), και
- στην εβραϊκή συνοικία που είναι κυρίως οικιστικό τμήμα, αλλά όχι τόσο ανεπτυγμένο όσο τα παραπάνω δύο μέρη όσον αφορά στο εμπόριο και στον τουρισμό.
Αξίζει να επισκεφτείτε
Ανεβαίνοντας την οδό Ιπποτών κατευθυνόμαστε προς το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου∙ περπατάμε στον αρχαιότερο δρόμο της Ρόδου που οδηγεί στην αρχαία ακρόπολη και στην τοποθεσία όπου (κατά τον μύθο) βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, ο Κολοσσός της Ρόδου.
Η Οδός των Ιπποτών
Η διάσημη οδός των Ιπποτών έχει αποκατασταθεί πιστά στη μορφή που είχε κατά τον Μεσαίωνα. Κατά μήκος της βρίσκονται τα καταλύματα των περισσοτέρων «γλωσσών», δηλαδή των εθνικών ομάδων που συγκροτούσαν το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Κάθε «γλώσσα» είχε το δικό της κατάλυμα, όπου συγκεντρώνονταν τα μέλη (δεν έμεναν μόνιμα εκεί) ενώ εκεί φιλοξενούνταν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία αρχιτεκτονικής σε όλα το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων (και της Ελλάδας). Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της οδού Ιπποτών. Η πύλη του, με τη βαριά ξύλινη πόρτα και τους δυο τεράστιους πύργους, είναι μια από τις πιο κλασικές εικόνες της Ρόδου. Ήταν ένα από τα πρώτα κτήρια που έφτιαξαν οι Ιππότες∙ ολοκληρώθηκε το 1346. Το 1856 ισοπεδώθηκε από μια έκρηξη. Αναστηλώθηκε το 1939 από τον Ιταλό διοικητή της Δωδεκανήσου Cesare Maria de Vecchi, ο οποίος στην κυριολεξία το έχτισε από την αρχή, κάνοντάς το μάλιστα πιο επιβλητικό απ’ ό,τι ήταν αρχικά. Σήμερα, το Παλάτι λειτουργεί ως μουσείο. Στα εκθέματά του υπάρχουν έπιπλα, πολυέλαιοι, χαλιά, βάζα, αγάλματα, πανοπλίες και άλλα κομψοτεχνήματα. Τον διάκοσμο του επιβλητικού οικοδομήματος συμπληρώνουν κιονόκρανα, μεσαιωνικά έπιπλα, καθρέπτες, πίνακες, κηροστάτες κ.ά., ενώ θαυμαστά είναι και τα ψηφιδωτά δάπεδά του. Στο υπόγειο υπάρχει πτέρυγα αφιερωμένη στην αρχαία Ρόδο, με ευρήματα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα, στο Μανδράκι.
Ιερό του Θεού Ήλιου
Κάτω από τα θεμέλια του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, οι αρχαιολόγοι τοποθετούν το ιερό του αρχαίου πολιούχου της Ρόδου, του θεού Ήλιου. Είναι πολλοί που θεωρούν μάλιστα πως εδώ -και όχι στην είσοδο του λιμανιού- βρισκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου. Ο μύθος αναφέρει ότι το άγαλμα ήταν ορατό από τη θάλασσα και ότι, όταν έπεσε, καταπλάκωσε κτήρια.
Πλατεία Ιπποκράτους
Μπαίνοντας στην Παλιά Πόλη από τη Θαλασσινή Πύλη, την πλέον εντυπωσιακή όλων, συναντάμε την πλατεία Ιπποκράτους, ιδιαίτερα τουριστικό και δημοφιλές σημείο συναντήσεων και βόλτας. Από την πλατεία Ιπποκράτους ανοίγονται δύο από τους κεντρικότερους δρόμους της Παλιάς Πόλης: η οδός Αριστοτέλους, που οδηγεί ανατολικά στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, και η οδός Σωκράτους, ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της παλιάς αγοράς.
Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων
Το σιντριβάνι με τους ιππόκαμπους είναι το σήμα κατατεθέν της. Η Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων είναι ένα σημείο άκρως τουριστικό και πολυσύχναστο.
Οδός Σωκράτους
Είναι ο εμπορικός δρόμος της Παλιάς Πόλης, με δεκάδες εμπορικά και τουριστικά καταστήματα. Στην κορυφή της οδού Σωκράτους δεσπόζει το Σουλεϊμανιέ τζαμί, που έκτισε ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν αμέσως μετά την κατάληψη της Ρόδου. Στο σημείο όπου η οδός Σωκράτους συναντιέται με την οδό Ορφέως βρίσκεται ο Πύργος του Ρολογιού.
Πύργος του Ρολογιού
Από την κορυφή του Πύργου του Ρολογιού μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει την πανοραμική θέα της πόλης. Το ρολόι δημιούργησε ο Φετχή πασάς το 1857. Ο παλιός μηχανισμός του θεωρείται ένα από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας του 19ου αιώνα. Εκτίθεται για όλους τους επισκέπτες.